Jest na Tajwanie coś takiego, czego w Chinach nigdy nie doświadczycie

Nocne targi.

Targowiska w Chinach kontynentalnych nie są nawet w części tak fascynujące jak te tajwańskie. Taiwan night markets, 台湾夜市, są na wyspie jakością samą w sobie, pojęciem mieszczącym uliczny chaos i codzienny karnawał. Czynne do późnych godzin nocnych targi spełniają przy tym swoją podstawową rolę prawdziwej ostoi konsumpcjonizmu. Są też kwintesencją szeroko pojętej tajwańskości.

Moje pierwsze zetknięcie z Chinami kontynentalnymi (nie licząc Hong Kongu) miało miejsce dopiero po dwuletnim pobycie na Tajwanie. W tym czasie rzeczywistość wyspy dość silnie kształtowała moje wyobrażenia o Chinach i Chińczykach w ogóle. Znałam wprawdzie podstawowe informacje o wieloletniej izolacji  politycznej (i rzeczywistej) Tajwanu i Chin, wiedziałam o różnicach ustrojowych i sporze o to, kto współcześnie jest jedynym (jak to zawsze bywa!) prawowitym kontynuatorem  spuścizny wielkich architektów Państwa Środka. Tajwan postrzegałam jako liberalną wersję Chin. Nie zdawałam sobie jednak sprawy z tego, jakie konsekwencje może mieć kilkudziesięcioletni brak kontaktu między dwoma nawet najbardziej zbliżonymi kulturowo regionami (Tajwan zawsze miał swoją odrębność, ale przecież po wojnie domowej na wyspę wyemigrowały blisko dwa miliony Chińczyków z kontynentu, co przy ówczesnej populacji wyspy na poziomie około sześciu milionów oznaczało zmiany w kierunku głębszej sinizacji). Jedne z tych różnic obejmują słownictwo, inne – kwestie ekonomiczne, jeszcze inne styl życia, zachowania, zwyczaje czy sposoby spędzania wolnego czasu. Mimo odwiedzenia wielu rejonów Chin kontynentalnych nigdy nie spotkałam się z niczym, co byłoby choć cieniem tajwańskiego targu.

Nocne targowisko, absolutny fenomen Tajwanu, łączy w sobie zachodni konsumpcjonizm i chińskie zamiłowanie do kulinarnych eksperymentów, głośną dyskotekową muzykę z przepowiedniami wróżbitów, automaty do gier z tysiącami kramików oferującymi modną odzież i obuwie, produkty medycyny chińskiej i usługi akupunkturzystów. Ten opis, jak każdy inny, będzie tu jednak niewystarczający. “Odpowiednie dać rzeczy słowo” to w tym przypadku mission impossible. Tajwańskie nocne targowisko jest bowiem czymś tak niepowtarzalnym, że trzeba tego po prostu doświadczyć. Żaden azjatycki nocny targ nie łączy w sobie tylu elementów, co jego tajwański odpowiednik. Żaden w takim stopniu nie przypomina imprezy w klubie. Nic dziwnego, że night markets są najczęściej umiejscowione przy uniwersyteckich kampusach…

970434_10152110242722904_1288971430_n
Przeciętny wtorkowy wieczór na targu Fengjia (逢甲夜市) w mieście Taichung. Dziewczyna dzierży tabliczkę z napisem ”這要怎麼吃啊?“ (jak należy to jeść?) w ramach promocji nowego produktu.

Przeciętny wtorkowy wieczór na targu Fengjia (逢甲夜市), zlokalizowanym w mieście Taichung przy Fengjia University (逢甲大學). Dziewczyna dzierży tabliczkę z napisem ”這要怎麼吃啊?“ (jak należy to jeść?) w ramach promocji nowego produktu.

1424549_10152110218037904_696414125_n (1)
Patrząc na ubrania w sklepach tajwańskich night markets można dopatrzyć się inspiracji modą japońską, wybiegami Haute Couture i… starym, dobrym kiczem.

Patrząc na ubrania w sklepach tajwańskich night markets można dopatrzyć się inspiracji modą japońską, wybiegami Haute Couture i… starym, dobrym kiczem.

1465167_10152110240812904_797460549_n
Nocne targi pełne są stoisk z przekąskami owocowymi. Jedno opakowanie żurawiny kosztuje 50 NTD (dolarów tajwańskich), przy zakupie 2 opakowań dostaniemy rabat i zapłacimy 90 NTD, czyli odpowiednio 5,81 zł lub 10,46 zł.

Nocne targi pełne są stoisk z przekąskami owocowymi. Jedno opakowanie żurawiny kosztuje 50 NTD (dolarów tajwańskich), przy zakupie 2 opakowań dostaniemy rabat i zapłacimy 90 NTD, czyli odpowiednio 5,81 zł lub 10,46 zł. Standardowy sposób spędzenia wieczoru to zakup kliku przekąsek o wartości 20 – 30 zł i zapełnienie żołądka bez konieczności zawitania do restauracji.

1459191_10152110216227904_364286587_n
Sprzedawczyni w jednym ze sklepów z modą damską na targu Fengjia (逢甲夜市). Częsty atrybut: kapelusz i broszka. Włosy powinny być rozjaśnione, a skóra możliwie najbielsza.

Sprzedawczyni w jednym ze sklepów z modą damską na targu Fengjia (逢甲夜市). Częste atrybuty kobiety modnej: kapelusz i broszka. Włosy powinny być rozjaśnione, a skóra możliwie najbielsza.

1472859_10152110217287904_1219173919_n
Sercem night marketu są stoiska z niezdrowymi przekąskami. Tutaj na pierwszym planie “słone chrupiące grzybki” (鹽酥菇). Różnorodność przekąsek jest ogromna, a ciągle pojawiają się nowe sklepiki. Kolejki do tych najmodniejszych, które zyskały sławę bądź oddolnie, bądź dzięki telewizji, ciągną się przez setki metrów. Dynamika zmian na rynku gastronomicznym jest na Tajwanie (w Chinach również) nieporównywalna do europejskiej.

Sercem nocnego targu są stoiska z niezdrowymi przekąskami. Tutaj na pierwszym planie “słone chrupiące grzybki” (鹽酥菇). Różnorodność przekąsek (小吃,dosłownie “małe jedzenie”) jest ogromna, a ciągle pojawiają się nowe sklepiki. Kolejki do tych najmodniejszych, które zyskały sławę bądź oddolnie, bądź dzięki mediom, ciągną się przez setki metrów. Dynamika zmian na rynku gastronomicznym jest na Tajwanie (w Chinach również) nieporównywalna do europejskiej.

“Małe jedzenie” czy też “małe przekąski”, 小吃, to odpowiedniki drogich dań bankietowych stworzone dla przemieszczającej się warstwy robotniczej w latach 50. i 60. XX wieku. Współcześne nocne targi nie naśladują już niczego. Przeciwnie, liczy się pomysłowość i innowacyjność w wymyślaniu dań. Niemniej, night markets różnych miast i miasteczek (na całym Tajwanie jest ich ponad sto) przez lata wypracowały sobie sławę ze względu na różne przymioty. Na jednym targu najlepsze są omlety ostrygowe. Na innym, świńskie kopyta i kurze łapki. Na jeszcze innym, śmierdzące tofu. A to tylko wierzchołek góry lodowej – najbardziej typowe przekąski.

omlet
Foto: https://home.gamer.com.tw/creationDetail.php?sn=3607641

Omlet ostrygowy, 牡蠣煎蛋捲. Pychota.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Foto: https://cookingwithmamamiyuki.wordpress.com/2012/05/07/chicken-feet-dimsum/
eating-chicken-feet
Foto: http://www.teachenglishinasia.net/asiablog/10-foods-taiwan-1125.html

Kurze łapki, 雞腳. Standard.

zhu

Świńskie kopyta, 豬腳. Standard. Nuda, nuda, nuda. Choć te na zdjęciu akurat mniej typowe, bo orzechowe.

chou
Foto: https://www.xiachufang.com/recipe/101782816/

Śmierdzące tofu, 臭豆腐. Kolejna sztandarowa przekąska. Cały Tajwan pachnie śmierdzącym tofu. Niemniej, są miejsca, które pachną mocniej. Jadąc na skuterze należy prewencyjnie zatkać nos już w odległości 500 m od stoiska.

Docelowe zastosowanie tej bardzo praktycznej opaski z kokardką zakupionej na 逢甲夜市 poznałam dzięki uprzejmości tajwańskiej przyjaciółki. Niestety, już po zakupie (i tak nie była dla mnie… ekhm).

Historia nocnych targów sięga czasów dynastii Tang (618-907 r.). Sama ich idea jest bardzo spójna z chińską kulturą. Jednakże, tylko na Tajwanie te fascynujące miejsca są tak bardzo żywe i autentyczne, stanowią centrum życia towarzyskiego, są źródłem rozrywki dla wszystkich pokoleń i wpisują się w styl życia społeczeństwa. Trudno byłoby wyobrazić sobie tajwańskie miasta, miasteczka i wsie (z ich mobilnymi night markets) bez zgiełku i hałasu targowisk nocnych. To atmosfera karnawału, definiująca tajwańską codzienność i pozwalająca przetrwać bez ogrzewania długie zimowe wieczory.

Mój pierwszy tekst o nocnych targach Tajwanu ukazał się tutaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s